torsdag 9 juli 2009

Kreativa Gutelekar

Idag är det den 9 juli och vi skulle ta med våra vänner till Gutarnas Olympiska Spel, Stångaspelen, för att låta dem förföras av Frampärk och Bakpärk och alla de andra underbara gutelekarna. En upplevelse som jag alltid rekommenderar mina vänner som besöker Gotland under denna vecka. Dessa stolta atleter och lagspelare, båda kvinnor och män, som inte bara representerar sig själva utan i minst lika stor grad sina socknar.

Vår egen socken, Buttle, har under många år varit framträdande inom Varpa, med ett stort antal medaljer hemburna. Inte bara från Stångaspelen utan även från VM och SM. Numera upplever jag att Varpatraditionen i Buttle har gått i stå - jag tror att det är ett s k generationsskifte som inte genomfördes genomtänkt.

Just generationsskifte var ett av Företagarnas punkter under Almedalsveckan och även några av våra riksdagspartier hade också uppe frågan under veckan. För tvåår sedan, 2007, hade Västsvenska Industri- & Handelskammaren det som tema på sitt Årsmöte med evenemang i Scandinavium. Jag är frågande inför varför denna fråga är så "het"?

Visst kan statsmakten underlätta med förändrade skatteregler, men det krävs mer än så. Först och främst krävs det en ny generation, oavsett om det är barn eller andra, som vill ta över verksamheten, vilket naturligtvis inte är självklart. Redan påbörjade karriärer skall vägas mot att "ta över". I många fall innebär det också att man måste flytta tillbaka till hemorten, vilket kan vara svårt med egen familj. Nästa steg är ju att den äldre generationen verkligen vill och inser att de har/skall ta ett steg tillbaka.

Få av oss har väl svårt att förstå den äldre generationens våndor inför att lämna, men få av oss har väl på samma sätt svårt att förstå den yngre generationens vilja att ta över och driva på sitt sätt. Det är här vi gemensamt måste sätta in vår insatser genom rådgivning (ibland hårdhänt) och pedagogiskt visa på de goda exemplens processer och inte bara på resultatet. Aha-upplevelsen att känna igen sig är inte bara brukbar inom AA eller NA utan är minst lika framgångsrik i alla sorters förändringsprocesser och är otroligt spännande.

Ni som står inför ett generationsskifte skall inte vara rädda för att söka hjälp och vägledning samt försöka möta andra som har genomfört generationsskiften - lyckade eller mindre lyckade. Var ödmjuka mot varandras kunskaper och erfarenheter på samma sätt som Ni skall vara ödmjuka inför andras erfarenheter och lärdomar.

Lycka till i regnet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar