fredag 31 juli 2009

Juli månad till ända…

Det är morgon och sista natten i juli månad detta år. Juli sommarens riktiga månad med sol, bad och andra somriga soliga aktiviteter. I år har jag i stort sett tillbringat denna månad på mitt älskade Gotland, förutom de första dagarna då Match Cup Sweden'09 fjättrade mig på Marstrand. Dock hann jag även med avslutningen på Almedalsveckan.

Den senare en tummelplats för politiker, branschorganisationer, lobbyister samt andra beslutsfattare och påverkare. I år var det rekord i antal aktiviteter och eftersnacket här på ön har kretsat runt just det - om det kan vara så att "veckan" har nått sin gräns i storlek?.

Sin gräns i utspel - mer eller mindre kontroversiella, mer eller mindre realistiska - nås nog aldrig. I alla fall inte så länge som det finns partier och arganisationer (är det en freudiansk felskrivning?), jag menar givetvis organisationer som ser "veckan" som scen för sina utspel som inte alltid platsar i Riksdagens sal eller runt förhandlingsborden. Inte heller så länge som det finns politiker och andra organisationers ledare som är rädda för att de glöms bort under perioden mellan Riksdagens stängning och dess högtidliga öppnande vid Riksmötet. Vi får inte heller glömma lobbyisterna och journalisterna som får en aktiv och härlig vecka i Visby i början av juli, som sedan med gott samvete kan fortsätta semestern.

Har någon statsvetare forskat i senares år politiska utspel under Almedalsveckan och deras förverkligande?

Organisationen Företagarna med vår VD Anna-Stina Nordmark Nilsson i spetsen är en av många organisationer som ser och tar möjligheterna till uppmärksamhet under Almedalsveckan. Förutom all mediabevakning, som är av allra största vikt för oss och våra budskap, så presenterade Företagarna tre rapporter under "veckan" samt drev Eurofrågan friskt vidare.

En av rapporterna handlade om att Sverige har bland det minst jämställda företagandet i västvärlden. Endast en dryg fjärdedel av Sveriges företagare är kvinnor. Företagarnas rapport presenterade några billiga och enkla åtgärder som kan få fart på kvinnors företagande. En utveckling som naturligtvis gynnar allt företagande i vårt land och som jag tror blir ytterligare ett sätt att på sikt bryta mark för fler kvinnor och kanske entreprenörer generellt i våra större bolags styrelser.

En annan av rapporterna handlade om och rankade riksdagsledamöternas intresse för småföretagare och företagandets villkor. Vem har varit mest flitig att väcka förslag och att ställa statsråd till svars i riksdagsdebatter i frågor som berör företagare? Spännande läsning som jag hoppas att Företagarnas förtroendevalda samt medlemmar tar sig tid att studera närmare. Utifrån den kan vi klart utläsa vilka av de 349 riksdagsledamöterna och framförallt de som är "hemifrån", som vi skall påverka och vilka vi skall börja ställa krav på. Jag ser fram emot höstens ideella arbete för Företagarna i Västra Götaland.

Jag hoppas att Ni alla har läst Anna-Stina Nordmark Nilssons lysande debattartikel i gårdagens, läs torsdag, Di om Euron och dagens svårigheter för småföretag att exportera. Läs och begrunda. Valutaosäkerhet, små och kanske t o m dåliga erfarenheter och våra affärs(?)bankers njugga inställning till att låna ut finansiering. Jag har har omedvetet eller måhända medvetet ställt mig utanför debatten om Euron, men har under sommaren börjat bli aktivare. Det skall bli spännande och se hur vi inom Företagarna kan driva detta vidare.

Under Match Cup Sweden'09 genomförde Företagarna Västra Götaland ett minialmedalen. Vårt engagemang som official partner till de fantastiska seglingarnas arrangörer GKSS och Brandspot AB var och är en lyckad satsning, för jag förutsätter en fortsättning de kommande åren. Företagarna skall inte bara visa upp sig på de vanliga och förväntade arenorna utan i lika stor grad på de arenor där vi inte förväntas närvara, som t ex under seglingarna på Marstrand. Det här var ett första steg och jag vet att det finns vilja, kompetens, erfarenhet samt kunnande i gruppen att utveckla vårt engagemang. En frisk och modig satsning som blev bra och skall bli ännu bättre. Jag är glad för att Arne Ekberg, ordf Företagarna Mark, aldrig gav upp och framförallt att han fick med mig på spåret igen - det är inte alltid det lättaste…

Att vara på Gotland de senaste dagarna har inte bara inneburit sol och bad blandat med Ernsts renovering av en gård på norra Gotland, utan har naturligtvis präglats av diskussioner om strandskydd, gräddfiler, maktmissbruk, överkörningar etc. Naturligtvis har jag en uppfattning i dessa frågor, men den skall jag inte presentera här utan på min nya blogg Gotlandstoken. Följ mig och mina Gotländska äventyr på http://gotlandstoken.blogspot.com.

Sov sött…




torsdag 9 juli 2009

Kreativa Gutelekar

Idag är det den 9 juli och vi skulle ta med våra vänner till Gutarnas Olympiska Spel, Stångaspelen, för att låta dem förföras av Frampärk och Bakpärk och alla de andra underbara gutelekarna. En upplevelse som jag alltid rekommenderar mina vänner som besöker Gotland under denna vecka. Dessa stolta atleter och lagspelare, båda kvinnor och män, som inte bara representerar sig själva utan i minst lika stor grad sina socknar.

Vår egen socken, Buttle, har under många år varit framträdande inom Varpa, med ett stort antal medaljer hemburna. Inte bara från Stångaspelen utan även från VM och SM. Numera upplever jag att Varpatraditionen i Buttle har gått i stå - jag tror att det är ett s k generationsskifte som inte genomfördes genomtänkt.

Just generationsskifte var ett av Företagarnas punkter under Almedalsveckan och även några av våra riksdagspartier hade också uppe frågan under veckan. För tvåår sedan, 2007, hade Västsvenska Industri- & Handelskammaren det som tema på sitt Årsmöte med evenemang i Scandinavium. Jag är frågande inför varför denna fråga är så "het"?

Visst kan statsmakten underlätta med förändrade skatteregler, men det krävs mer än så. Först och främst krävs det en ny generation, oavsett om det är barn eller andra, som vill ta över verksamheten, vilket naturligtvis inte är självklart. Redan påbörjade karriärer skall vägas mot att "ta över". I många fall innebär det också att man måste flytta tillbaka till hemorten, vilket kan vara svårt med egen familj. Nästa steg är ju att den äldre generationen verkligen vill och inser att de har/skall ta ett steg tillbaka.

Få av oss har väl svårt att förstå den äldre generationens våndor inför att lämna, men få av oss har väl på samma sätt svårt att förstå den yngre generationens vilja att ta över och driva på sitt sätt. Det är här vi gemensamt måste sätta in vår insatser genom rådgivning (ibland hårdhänt) och pedagogiskt visa på de goda exemplens processer och inte bara på resultatet. Aha-upplevelsen att känna igen sig är inte bara brukbar inom AA eller NA utan är minst lika framgångsrik i alla sorters förändringsprocesser och är otroligt spännande.

Ni som står inför ett generationsskifte skall inte vara rädda för att söka hjälp och vägledning samt försöka möta andra som har genomfört generationsskiften - lyckade eller mindre lyckade. Var ödmjuka mot varandras kunskaper och erfarenheter på samma sätt som Ni skall vara ödmjuka inför andras erfarenheter och lärdomar.

Lycka till i regnet

Regntunga nätter…

…är helt OK om man sitter inomhus i ett varmt ombonat hus. Jag måste medge att den kan vara OK att sitta i ett tält också en natt eller två, men sen vill jag nog sitta i det där varma ombonade huset.

Jag är på mitt älskade Gotland med stora delar av familjen och skall stanna här i drygt fyra veckor till. Fr o m idag kan jag ha semester på riktigt för nu i natt blev vårt bredband inkopplat och jag har nu kontakt med den virtuella världen också - härligt. Fr o m i idag behöver inte Lena och jag fara fem km norrut till Vänge för att maila via Telenors mobila bredband, utan kan lugnt och stilla arbeta, facebooka och blogga från soffan i storstugan.

Mobiltelefontäckningen är fortsatt eftersatt i Buttle, även om Telias är något bättre än Telenors, som inte bara är eftersatt - den är obefintlig. Pratade med Telenor så sent som idag och fortsatt hävdar säljpersonalen att de har full täckning på Gotland. Det är nästintill korrekt, ty de har från bra till mycket bra över ön generellt, men just i vår lilla by, Butttle, når inte vågorna fram… trots att det är en ö… som ju är omsluten av vågor…

Nu blir bloggandet flitigare och det ser jag fram emot och jag hoppas att Du också gör det.

Sov sött