tisdag 3 januari 2012

Ledarskap är den mest vitala delen av affären - I

I en rapport för några år sedan rörande en organisation med en omogen syn på ledarskap och dess betydelse skrev jag några personliga reflektioner. Reflektioner som jag ville skulle vara ett startskott för deras utveckling av synen på ledarskap. För en ny rapport läste jag dessa rader igen i mitten av december - fem år senare. Jag läste dem idag igen till en föreläsning i februari och kände hur enkelt det egentligen kan vara - att leda…

"Som ledare måste man sätta sig över sina egna känslor i förhållande till sina anställda. Med det menar jag inte att det är fel att som ledare att visa känslor, utan det handlar om att inte låta personliga känslor vara ett hinder i sitt agerande eller vara ett hinder i de anställdas utveckling. Själviskhet är jag den förste att gratulera, men egoism slår jag ner på direkt. Nedan exemplifierar jag några beteendemönster som jag inte tror på i ledarskap:

Som ledare får man inte vara en anställd missunnsam vad det gäller lön, ersättning, ledighet, sportaktiviteter på arbetstid etc. Än mindre får man låta missunnsamhet ta sig i uttryck av skitsnack till andra - att så tvivel hos andra etc.

Man får som ledare (och visst gäller det även som förälder) inte ha sina egna känslor och uppfattningar som preferens när man skall bedöma och/eller leda andra. Det man själv inte tycker om kan uppskattas av andra. Låt de egna uppfattningarna istället bli en bra grund för ett kreativt och konstruktivt samtal.

Som ledare måste man förstå att ledarrollen är något som man lever med hela tiden och som inte går att stänga av t ex kl 16.00. Det innebär inte att man som ledare inte kan vara ledig, men man måste inse att t ex nåbarhet och planering är viktigt för att upprätthålla sitt ledarskap.

Man måste både vilja och våga vara ledare. I de flesta situationer är det mycket stimulerande, men det finns situationer som är mindre angenäma, men som ledare får man inte fly dem.

Att leda är bl a att vara närvarande och delaktig och det upplever jag att många ledare mer eller mindre ofta flyr ifrån. Genom en aktiv närvaro skapar man tid för egna arbetsuppgifter och skapar indirekt en skarpare profil på organisationens dagliga insatser.

Som ledare måste man föregå med gott exempel. Det är inte passande att föra ett ovårdat språkbruk, kryddat med bl a sexistiska skämt och sexistiska uttalanden. En ledare får aldrig vara upphovsman till en subkultur - då har man snart en mängd subkulturer.

Ett fundament i alla relationer är Freuds teorier om att ’Tala’ och ’Tala tydligt’. Sett ur ett ledarperspektiv är det viktigt att kommunicera och göra det på rätt sätt. Tala med den anställde, inte till, och framförallt inte om. En ledares ständiga förfrågningar hos de andra om någon annan blir alltid efter en tid genomskådat bland de anställda. Detta gravt felaktiga beteendemönster skapar osäkerhet hos arbetsgruppen och underminerar rollen som ledare och föregångsman."

Ta vara på möjligheterna, för Dig själv och för Dina nära


Göran R